Θέρμανση
Πάνω από τη μισή ενέργεια που χρειάζεται ένα σπίτι καταναλώνεται για τις ανάγκες της θέρμανσης κατά τους μήνες του χειμώνα. Πέρα από τη ζεστασιά όμως, αυτό συνεπάγεται έξοδα, αλλά και μια σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αφού η θέρμανση αυτή συνήθως παρέχεται από καυστήρες πετρελαίου ή από ηλεκτρικό ρεύμα που παράχθηκε με λιγνίτη.
Τα πράγματα βέβαια στις μέρες μας έχουν αλλάξει. Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα και ο καταναλωτής πλέον έχει μία μεγάλη γκάμα επιλογών για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών.
Πώς γίνεται να θερμάνω το χώρο του σπιτιού μου με καθαρές πηγές ενέργειας;
Ο παραπάνω στόχος μπορεί να επιτευχθεί κάνωντας χρήση:
- Σύγχρονων καυστήρων βιομάζας.
- Γεωθερμικών αντλιών θερμότητας.
- Ηλιοθερμικών συστημάτων.
- Υβριδικών συστημάτων που συνδυάζουν τις παραπάνω τεχνολογίες
Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα οι τιμές των καυσίμων, οι καλύτερες επιλογές από οικονομικής άποψη είναι:
- Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας
- Βιομάζα
- Κλιματιστικά
- Φυσικό αέριο
- Πετρέλαιο – υγραέριο
Πώς μπορώ να ζεσταθώ εξοικονομώντας ενέργεια;
Στις γραμμές που ακολουθούν σας παραθέτουμε μία λίστα από έξυπνες λύσεις για τη σωστή θέρμανση του σπιτιού σας, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας:
- Αεροστεγανώνουμε τα κουφώματα. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε τις απώλειες θερμότητας και βελτιώνουμε τις συνθήκες θερμικής άνεσης.
- Συντηρούμε την εγκατάσταση της θέρμανσης στο τέλος του χειμώνα. Έτσι βελτιώνεται η απόδοση, μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων και η ρύπανση της ατμόσφαιρας. Ταυτόχρονα ο εξοπλισμός αποκτά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
- Αντικαθιστούμε το λέβητα πετρελαίου με λέβητα φυσικού αερίου ή βιομάζας.
- Εγκαθιστούμε ένα σύστημα αντιστάθμισης σε πολυκατοικίες για την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του προσαγόμενου θερμού νερού στα καλοριφέρ, σε συνάρτηση με την εξωτερική θερμοκρασία και την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία.
- Εγκαθιστούμε θερμοστάτες χώρου εάν μένουμε σε μονοκατοικία. Αν μένουμε σε πολυκατοικία πρέπει να γίνει ταυτόχρονη εγκατάσταση σε συνδυασμό με θερμιδομετρητές. Η θερμοστατική ρύθμιση της θέρμανσης βελτιώνει τις συνθήκες άνεσης και μειώνει την κατανάλωση.
- Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία το βράδυ ή όταν απουσιάζουμε για αρκετές ώρες. Για κάθε βαθμό που χαμηλώνουμε τον θερμοστάτη εξοικονομούμε 1 με 2% σε ενέργεια.
- Απομονώνουμε τους χώρους που δε χρησιμοποιούνται ρυθμίζοντας τον διακόπτη στα σώματα του καλοριφέρ.
- Κλείνουμε τα παντζούρια το βράδυ ή όταν φυσάει πολύ.
- Κλείνουμε την πεταλούδα της καμινάδας του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιούμε.
- Εξαερώνουμε σε τακτικά διαστήματα τα καλοριφέρ και δεν τα σκεπάζουμε.
- Με μία καλή θερμομόνωση επιτυγχάνουμε σημαντική οικονομία σε ενέργεια και χρήματα. Για αυτό το λόγο πρέπει να μονώνουμε τη σκεπή, την πυλωτή, το λέβητα και τις εξωτερικές σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης.
Σωστή επιλογή λέβητα - καυστήρα
Η σωστή επιλογή του συστήματος, είτε πρόκειται για καυστήρα πετρελαίου είτε για άλλο καύσιμο, είναι πρωταρχικής σημασίας. Συνήθως, οι τεχνικοί υπερδιαστασιολογούν τα συστήματα για να είναι σίγουροι πως θα αποδώσουν. Δυστυχώς όμως, η υπερδιαστασιολόγηση μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολές και σπατάλη.
Ένας εμπειρικός κανόνας για ένα μέσο σπίτι στην Ελλάδα είναι πως η ισχύς του συστήματός σας θα πρέπει να είναι το 1/10 των τετραγωνικών της κατοικίας σας. Αν π.χ. ζείτε σε ένα σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων, η απαιτούμενη ισχύς για θέρμανση είναι περίπου 8 KW (κιλοβάτ, 1 KW= 860 Kcal/h).
Βέβαια, αυτό αποτελεί μια τάξη μεγέθους και μόνο, αφού η ακριβής ισχύς θα καθοριστεί από την ποιότητα της κατασκευής και της θερμομόνωσης αλλά και την κλιματική ζώνη στην οποία βρίσκεστε.