Ηλεκτρόδια γειώσεως

Στα έντυπα των ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Ηλεκτρολόγου) που εκπονούν οι ηλεκτρολόγοι προς τον ΔΕΔΔΗΕ, περιέχεται και μία σειρά μετρήσεων σχετικά με την εκάστοτε ηλεκτρική εγκατάσταση, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η μέτρηση της γείωσης του κτιρίου.

Έτσι κάθε φορά που θα χρειαστεί να υποβάλλετε μία ΥΔΕ προς τον ΔΕΔΔΗΕ για αλλαγή ονόματος, επανέλεγχο, επανασύνδεση, μεταφορά, συγχώνευση μετρητών ή νέα ηλεκτροδότηση, ο ηλεκτρολόγος θα πρέπει εκτός των άλλων να μετράει και τη γείωση του κτιρίου με ειδικό όργανο. Αν η γείωση δεν πληροί τους όρους ασφαλείας που ορίζονται από τη νομοθεσία, θα πρέπει να κατασκευάζεται κάθε φορά και από μία νέα γείωση.

Στην περίπτωση αυτή όμως θα παρατηρηθεί το φαινόμενο να γεμίσει στην κυριολεξία ο εξωτερικός χώρος του κτιρίου σας με ράβδους και ηλεκτρόδια γειώσεως. Είναι σίγουρα μία εικόνα που δεν ικανοποιεί κανέναν, σε καμία περίπτωση. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα εντονότερο όταν έχουμε να κάνουμε με πολυκατοικίες στις οποίες υπάρχουν πολλά διαμερίσματα με πολλούς και διαφορετικούς ιδιοκτήτες.

Η καλύτερη λύση είναι να κατασκευαστεί σωστά μία κεντρική γείωση, που θα καταλήγει στο χώρο των μετρητών σε ειδικούς ακροδέκτες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον μία έτοιμη και αξιόπιστη γείωση, μέσα στα αποδεκτά επίπεδα μέτρησης που ορίζει ο νόμος.