Κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης

Με τον όρο CCTV (Closed Circuit Television) ή Κλειστό Κύκλωμα Τηλεόρασης, εννοούμε ένα σύστημα που αποτελείται από μία ή περισσότερες συσκευές καμερών, τοποθετημένες σε διάφορους χώρους μίας εγκατάστασης προκειμένου να αποτρέψουν διάφορες κακόβουλες ενέργειες. Όλες οι κάμερες συνδέονται σε μία συσκευή καταγραφής και μέσω αυτής μπορεί να γίνει επιτήρηση του χώρου τοπικά ή/και απομακρυσμένα. Η συσκευή καταγραφής διαθέτει σκληρό δίσκο για την αποθήκευση των καταγραφών, καθώς και για την ανάκλησή τους σε περίπτωση ανάγκης, μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καμερών, σύμφωνα με τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς γύρω από τα συστήματα CCTV. Μερικοί από τους τύπους αυτούς είναι οι εξής:

  • Αναλογικά συστήματα καμερών (π.χ CVI, AHD) . Περιορισμένες δυνατότητες σε ανάλυση και ευκρίνεια. Κατάλληλες για τοποθέτηση σε οικιακούς χώρους και σε κάποιες κατηγορίες εξοχικών κατοικιών.
  • Κάμερες υψηλής ανάλυσης (π.χ HDTVI). Αυξημένες δυνατότητες ευκρίνειας και ανάλυσης. Κατάλληλες για τοποθέτηση στους περισσότερους τύπους κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.
  • Δικτυακές κάμερες (IP). Κορυφαίας τεχνολογίας κάμερες με πολλή μεγαλύτερη ανάλυση σε σχέση με τους προηγούμενους τύπους καμερών. Οι δικτυακές κάμερες διαθέτουν ενσωματωμένο επεξεργαστή κίνησης και μπορούν να συνδεθούν απευθείας στο διαδίκτυο. Κατάλληλες για χώρους μεγάλων καταστημάτων και εταιρειών
  • Θερμικές κάμερες. Υψηλής τεχνολογίας κάμερες για ειδικούς χώρους όπως νοσοκομεία, στρατόπεδα κ.ά. Σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη καμερών, οι θερμικές κάμερες δεν απαιτούν κάποια πηγή φωτισμού στη λειτουργία τους. Απεικονίζουν τη θερμότητα που εκπέμπει ένας άνθρωπος ή ένα αντικείμενο, ακόμα και όταν η ορατότητα με γυμνό μάτι είναι μικρή ή ανύπαρκτη. Τέτοιου είδους κάμερες τοποθετούνται σε κτίρια γραφείων, αεροδρόμια κ.α. για την ανίχνευση της θερμοκρασίας των ατόμων που έχουν πρόσβαση σε αυτά, όπως π.χ αν έχουν πυρετό.