Διαχείριση κτιρίων KNX

Τι είναι οι εγκαταστάσεις KNX;

Εισαγωγή

Είτε μιλάμε για μία μονοκατοικία είτε για ένα κτίριο γραφείων, η ανάγκη για άνεση και ευελιξία στη διαχείριση του φωτισμού, του κλιματισμού και των συστήματων ελέγχου πρόσβασης ολοένα και αυξάνεται. Την ίδια στιγμή αυξάνεται ολοένα και η ανάγκη για πιο αποδοτική χρήση της ενέργειας. Προκειμένου να επιτύχουμε περισσότερη άνεση και ασφάλεια, σε συνδυασμό με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, χρειαζόμαστε ένα έξυπνο σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης όλων των εμπλεκόμενων προϊόντων.

Κάτι τέτοιο βέβαια συνεπάγεται περισσότερη καλωδίωση, η οποία θα τρέχει από τους αισθητήρες και τους ενεργοποιητές προς τα κέντρα παρακολούθησης και ελέγχου. Η μεγάλη ποσότητα καλωδίων συνεπάγεται με τη σειρά της μεγαλύτερη προσπάθεια στον σχεδιασμό και στην εγκατάσταση, αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς καθώς και εκτίναξη του κόστους σε υψηλά επίπεδα.

Η λύση σε όλα τα παραπάνω δίνεται μέσω του KNX.

Παγκόσμιο Πρότυπο για Οικιακό και Κτιριακό έλεγχο

Για να μεταφερθούν δεδομένα ελέγχου σε όλα τα εξαρτήματα της διαχείρισης κτιρίου, απαιτείται ένα σύστημα που θα λειτουργεί αποκεντρωμένα, εξασφαλίζοντας ότι όλα τα εξαρτήματα θα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μίας κοινής γλώσσας. Δηλαδή ένα σύστημα ανεξάρτητο κατασκευαστή και τομέων εφαρμογών, όπως το KNX.

Το Πρότυπο KNX βασίζεται σε περισσότερα από 20 έτη εμπειρίας στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων και προκατόχων αυτού (EIB, EHS και BatiBUS). Μέσω του μέσου KNX με το οποίο συνδέονται όλες οι συσκευές bus (με καλώδιο συνεστραμμένων αγωγών, ραδιοσυχνότητες, γραμμές ισχύος ή IP/Ethernet), είναι σε θέση να ανταλλάσουν πληροφορίες.

Οι συσκευές bus μπορεί να είναι είτε αισθητήρες, είτε ενεργοποιητές που απαιτούνται για τον έλεγχο του εξοπλισμού της διαχείρισης κτιρίου όπως π.χ φωτισμός, ηλεκτρικά ρολά, συστήματα ασφαλείας, συστήματα εποπτείας και παρακολούθησης, διαχείριση ενέργειας, θέρμανση, κλιματισμός, απομακρυσμένος έλεγχος κ.α. Όλες αυτές οι λειτουργίες μπορούν να ελέγχονται, να παρακολουθούνται και να σηματοδοτούνται μέσω ενός ενιαίου συστήματος χωρίς την ανάγκη για επιπλέον κέντρα ελέγχου.

Η σημασία του KNX

Το ΚΝΧ είναι ένα Παγκόσμιο Πρότυπο. Αρκετά εκατομμύρια επιτυχημένες εγκαταστάσεις KNX μπορούν να βρεθούν όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Άπω Ανατολή, στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική - μία απόδειξη του πόσο ελκυστική είναι η προσέγγιση του KNX. Πάνω από 340 μέλη - εταιρείες KNX προσφέρουν παγκοσμίως σχεδόν 7.000 πιστοποιημένες ομάδες προϊόντων στους καταλόγους τους, από διαφορετικά πεδία εφαρμογών.

Το KNX έχει εγκριθεί ως Διεθνές Πρότυπο (ISO/IEC 14543 - 3), καθώς και ως Ευρωπαϊκό Πρότυπο (CENELEC EN 50090 και CEN EN 13321 - 1) αλλά και Κινέζικο Πρότυπο (GB /T 20965). Ως εκ τούτου το μέλλον του KNX είναι βεβαιωμένο.

Τα προϊόντα KNX που κατασκευάζονται από διαφορετικούς κατασκευαστές μπορούν να συνδυαστούν (το λογότυπο σήμα κατατεθέν KNX εγγυάται τη διασυνεργασία και τη διαλειτουργικότητα τους). Δηλαδή μπορούν να αποστέλλουν και λαμβάνουν μηνύματα, κατανοώντας τα σωστά και να αντιδρώντας σε αυτά, χωρίς επιπρόσθετο εξοπλισμό. Επομένως το KNX είναι το μοναδικό ανοιχτό Πρότυπο στον κόσμο για τον έλεγχο και των εμπορικών και των οικιακών κτιρίων.

Όποιο και αν είναι το είδος του κτιρίου, από συγκρότημα γραφείων μέχρι ένα μέσο νοικοκυριό, το KNX δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των κτιριακών συστημάτων ελέγχου, διατηρώντας το κόστος σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Το KNX έχει δυνατότητα να δώσει λύσεις, οι οποίες μπορούν να επιτευχθούν μόνο με πολύ μεγάλη προσπάθεια με συμβατικές εγκαταστάσεις.

Μέσω μίας μόνο οθόνης αφής, όλες οι εφαρμογές της οικίας ή του κτιρίου μπορούν να ελεγχθούν. Από τον έλεγχο θέρμανσης, εξαερισμού και πρόσβασης, έως τον απομακρυσμένο έλεγχο όλων των οικιακών συσκευών.

Το KNX ολοένα και αναπτύσσεται, προκειμένου να μπορεί να προσφέρει συνεχώς νέους τρόπους για τη βελτίωση της άνεσης, της ασφάλειας και της εξοικονόμησης ενέργειας στην οικία ή στο κτίριο.

Τα πλεονεκτήματα του KNX

Όπου χρησιμοποιείται, το KNX φέρνει πραγματικά οφέλη για τους αρχιτέκτονες, τους σχεδιαστές και τους αναδόχους των κτιρίων, μα πάνω απ 'όλα για τους ιδιοκτήτες και τους χρήστες αυτών.

Χαμηλό κόστος λειτουργίας και εξοικονόμηση ενέργειας: Ο φωτισμός και η θέρμανση ενεργοποιούνται μόνο όταν χρειάζεται, π.χ. ανάλογα με την ώρα ή / και την παρουσία ατόμων, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Επιπλέον, ο φωτισμός μπορεί να ελεγχθεί αυτόματα σε σχέση με την ένταση του φωτός της ημέρας, διατηρώντας έτσι ένα καθορισμένο ελάχιστο επίπεδο φωτεινότητας σε κάθε χώρο εργασίας και μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας (μόνο οι πηγές του φωτός που πραγματικά χρειάζονται παραμένουν αναμμένες).

Εξοικονόμηση χρόνου: Η διασύνδεση όλων των συσκευών επικοινωνίας με ένα μόνο bus μειώνει σημαντικά το χρόνο σχεδιασμού και εγκατάστασης. Ένα μοναδικό εργαλείο ανεξάρτητο κατασκευαστή και πεδίου εφαρμογής, το Engineering Tool Software (ETS) επιτρέπει το σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και τη θέση σε λειτουργία των εγκαταστάσεων που διαθέτουν πιστοποιημένα προϊόντα KNX. Δεδομένου ότι το εργαλείο είναι ανεξάρτητο κατασκευαστή, ο εγκαταστάτης του συστήματος είναι σε θέση να συνδυάσει προϊόντα από διαφορετικούς κατασκευαστές με διαφορετικά μέσα επικοινωνίας (συνεστραμμένο ζεύγος, ραδιοσυχνότητες, Powerline ή IP/Ethernet) σε μία εγκατάσταση.

Ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις μελλοντικές εξελίξεις: Μία εγκατάσταση KNX μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε νέες εφαρμογές και είναι εύκολα επεκτάσιμη. Νέα εξαρτήματα μπορούν εύκολα να συνδεθούν με την υπάρχουσα εγκατάσταση bus.

KNX Association: Εγγύηση για το Παγκόσμιο Πρότυπο

Η κινητήρια δύναμη πίσω από το KNX είναι η KNX Association. Πρόκειται για μια ομάδα κορυφαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς του οικιακού και κτιριακού ελέγχου. Επί του παρόντος, η KNX Association έχει περισσότερα από 370 μέλη, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% των συσκευών οικιακού και κτιριακού ελέγχου που πωλούνται στην Ευρώπη.

Με κοινό στόχο, οι εταιρείες αυτές προωθούν την ανάπτυξη των συστήματα κτιριακών εγκαταστάσεων γενικά και το KNX ως το μόνο παγκόσμιο ανοιχτό πρότυπο για τον οικιακό και κτιριακό έλεγχο. Η KNX Association έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με περισσότερες από 44.000 εταιρείες εγκαταστατών σε 128 χώρες, με περισσότερα από 100 τεχνικά πανεπιστήμια, καθώς και με πάνω από 300 εκπαιδευτικά κέντρα.