Hλεκτρικές εγκαταστάσεις
Εισαγωγή
Σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD-384, βασικό στοιχείο για την ασφαλή λειτουργία των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων είναι η τήρηση μίας σειράς από καθορισμένα standards.
Ο κάθε πελάτης προκειμένου να έχει μία σωστή ηλεκτρική εγκατάσταση, πρέπει να επιλέγει ηλεκτρολόγους καλά ενημερωμένους και έμπειρους, οι οποίοι θα κατασκευάσουν την εγκατάστασή του σύμφωνα με όσα αναφέρονται παραπάνω.
Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι αξιόπιστα και να ακολουθούνται από τα ανάλογα πιστοποιητικά ελέγχου.
Μελέτη ηλεκτρικής εγκατάστασης
Το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο για μία ηλεκτρική εγκατάσταση είναι να έχει προηγηθεί εμπεριστατωμένη μηχανολογική μελέτη για αυτήν και να έχουν δημιουργηθεί τα κατάλληλα ηλεκτρολογικά σχέδια.
Στη μελέτη και τα σχέδια θα πρέπει να αναφέρονται τα εξής:
- Ο τρόπος που θα κατασκευαστεί η ηλεκτρική εγκατάσταση.
- Τα πιστοποιημένα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.
- Οι τύποι των καλωδίων που θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τα φορτία της εγκατάστασης.
Τα σχέδια της ηλεκτρικής εγκατάστασης θα εφαρμόζονται μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς για τυχόν αλλαγές.
Με την ολοκλήρωση του έργου τα σχέδια θα μπουν στο αρχείο του πελάτη, αλλά και του ηλεκτρολόγου, αποτελώντας ουσιαστικά την ταυτότητα της ηλεκτρικής εγκατάστασης.
Στάδια μίας ηλεκτρικής εγκατάστασης
Πρίν τη θεμελίωση της οικοδομής (μπετά) πρέπει να κατασκευαστεί θεμελιακή γείωση, η οποία πλέον είναι υποχρεωτική.
Με την ολοκλήρωση της τοιχοποιίας (χτισίματα), θα πρέπει να γίνει συνάντηση στο χώρο του έργου με τον πελάτη και να σημειωθούν πάνω σε αυτήν τα σημεία της ηλεκτρικής εγκατάστασης, βάσει των σχεδίων. Εξυπακούεται ότι τα σχεδία θα πρέπει να ενημερώνονται κάθε φορά που θα προκύπτουν τυχόν αλλαγές.
Στη συνέχεια τοποθετούνται οι σωληνώσεις για τη διέλευση των καλωδιώσεων με σκάψιμο της τοιχοποιίας. Με την ολοκλήρωση των σωληνώσεων φωτογραφίζεται όλο το έργο και αποτυπώνονται στα σχέδια οι τελευταίες αλλαγές.
Μία εγκατάσταση μπορεί εκτός από την τοιχοποιία να γίνει τόσο στην οροφή όσο και στο δάπεδο, αρκεί να χρησιμοποιούνται κάθε φορά τα κατάλληλα υλικά και να ακολουθείται πιστά το Πρότυπο ΕΛΟΤ HD-384.
Αφού τοποθετηθούν και ολοκληρωθούν τα επιχρίσματα (σοβάδες) από ειδικό συνεργείο, γίνεται η τοποθέτηση των καλωδιώσεων και πραγματοποιούνται οι ανάλογες συνδέσεις (διακλαδώσεις) για να κλειστούν και τα καπάκια από τα κουτιά διελεύσεων.
Με την ολοκλήρωση του βαψίματος της οικοδομής από ειδικό συνεργείο, τοποθετούνται διακόπτες, πρίζες, φωτιστικά, ηλεκτρικοί πίνακες και ηλεκτροδοτείται πρόχειρα η οικοδομή.
Κατόπιν δίνεται Υ.Δ.Ε (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη) από τον αδειούχο ηλεκτρολόγο, η οποία προσκομίζεται στον ΔΕΔΔΗΕ για να μπορέσει ο πελάτης να πάρει το δικό του μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας (ρολόϊ).