Σταθμοί φόρτισης

Χάρις στην προηγμένη τεχνολογία που διέπει τον σχεδιασμό και την κατασκευή τους, οι σταθμοί φόρτισης είναι κατάλληλοι για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρικά scooters.

Πρόκειται για συσκευές που εξασφαλίζουν ασφαλή και επιτυχημένη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα. Ο σχεδιασμός τους παρέχει μεγάλη εργονομία και άνεση κατά την εγκατάσταση και τη χρήση, ενώ οι λειτουργίες τους μπορούν να καλύψουν όλες τις απαιτούμενες ανάγκες φόρτισης.

Μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα είδη εγκαταστάσεων, από ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις, έως δημόσια και ιδιωτικά parking, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, ξενοδοχεία κ.ά.

Οι σταθμοί φόρτισης υποστηρίζουν συνήθως τύπους φόρτισης Mode 2 και Mode 3 συνδυαστικά, ή μόνο Mode 3. Ο τύπος φόρτισης Mode 2 γίνεται μέσω πρίζας σούκο που βρίσκεται πάνω στον σταθμό και είναι κατάλληλη για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, ηλεκτρικών ποδηλάτων και ηλεκτρικών scooters. Ο τύπος φόρτισης Mode 3 γίνεται μέσω ειδικής πρίζας Type 2, μέσω της οποίας παρέχεται γρηγορότερη και ασφαλέστερη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Εκτός από τη επιλογή του τύπου φόρτισης, οι σταθμοί διακρίνονται σε μονοφασικούς (230V/7kW) και τριφασικούς (400V/22kW).

Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος μέσω του σταθμού φόρτισης είναι πιο ασφαλής και γρήγορη, σε σχέση με τη φόρτιση μέσω μίας συμβατικής πρίζας σούκο. Με έναν τριφασικό σταθμό φόρτισης (400V/22kW) ένα τυπικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να φορτίσει μέσα σε 1 με 2 ώρες περίπου. Ο αντίστοιχος χρόνος φόρτισης με μία συμβατική πρίζα σούκο υπολογίζεται περίπου στις 8 με 16 ώρες. 

Εκτός από τα παραπάνω, οι σταθμοί φόρτισης παρουσιάζουν και άλλα πλεονεκτήματα όπως η ενημέρωση του χρήστη για την πορεία της φόρτισης μέσω ενδείξεων Led, η ρύθμιση έναρξης της φόρτισης κατά τη διάρκεια του νυχτερινού τιμολογίου, η δυνατότητα ελεγχόμενης πρόσβασης μέσω καρτών RFID κ.ά.

Η τροφοδοσία ενός σταθμού φόρτισης μπορεί να γίνει μέσω της αντίστοιχης οικιακής ή επαγγελματικής ηλεκτρικής εγκατάστασης, καθώς επίσης και μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ φωτοβολταϊκές συστοιχίες) προσαρμοσμένες στην κατασκευή του σταθμού.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί επίσης να γίνεται η χρέωση της φόρτισης. Οι τρόποι αυτοί είναι μέσω πιστωτικής κάρτας, μέσω κερματοδέκτη κ.ά. Ενδείκνυται επίσης στα νέα γκαράζ στις κατοικίες, να τοποθετείται καλωδίωση για πρόβλεψη σταθμού φόρτισης, πράγμα που δείχνει τη μεγάλη χρησιμότητα που έχουν οι σταθμοί φόρτισης και που θα έχουν πολύ περισσότερο στο κοντινό μέλλον.